Nieuwe bestuursstructuur

25 Nov

Nieuwe bestuursstructuur

De afgelopen periode is in overleg met de vertegenwoordigers van de vakverenigingen, de vertegenwoordigers van pensioengerechtigden en de werkgever gezocht naar verbetering van de effectiviteit van de bestuursstructuur (governance) van ons pensioenfonds.

In 2015 stond een evaluatie van de bestuursstructuur op de agenda. Dit was afgesproken in 2013 bij de toen doorgevoerde aanpassingen naar aanleiding van de Wet versterking bestuur pensioenfondsen.
De afgelopen periode is in overleg met de vertegenwoordigers van de vakverenigingen, de vertegenwoordigers van pensioengerechtigden en de werkgever gezocht naar verbetering van de effectiviteit van de bestuursstructuur (governance) van ons pensioenfonds. Dit overleg heeft geresulteerd in de volgende aanpassingen in de bestuursstructuur van het pensioenfonds:

- Het aantal bestuursleden wordt verminderd van 12 naar 8.
- Er komt een onafhankelijke externe bestuursvoorzitter.
- De Commissie van intern toezicht (visitatiecommissie) wordt vervangen door een Raad van Toezicht.
- Het aantal leden van het Verantwoordingsorgaan wordt uitgebreid van 7 naar 11.

Besloten is om vanaf november te werken met een kleiner transitiebestuur met als interim-voorzitter de heer drs. J. Mensonides. Om het transitiebestuur in de kleinere samenstelling mogelijk te maken hebben drie bestuursleden aangegeven vrijwillig terug te treden. Vanwege de transitiefase is besloten om deze vacatures niet in te vullen en de vrijvallende formele functies binnen de huidige leden van het bestuur als volgt te verdelen.

- Door het terugtreden van drs. G.J. Haveman is de functie van plaatsvervangend voorzitter vrijgekomen, drs. J.J. Borst RT zal deze functie op zich nemen.
- Ook dr. R. Verhoef is teruggetreden, zijn rol als secretaris van het bestuur is overgenomen door ir. B.M. Neelis.
- Verder heeft drs. F. Candel zijn lidmaatschap van het bestuur beëindigd. Het bestuur heeft ir. H.J.A. Littmann verzocht in het dagelijks bestuur zitting te nemen. 

Het bestuur bestaat daarmee uit acht leden, vier werkgeversvertegenwoordigers (waaronder de interim-voorzitter), twee werknemersleden en twee pensioengerechtigde leden. Naast de lopende bestuurstaken zet dit transitiebestuur de werving en selectie van de onafhankelijke externe voorzitter en de leden van de nieuw te vormen Raad van Toezicht in gang. Ook zal de organisatie van verkiezingen voor de leden in het Verantwoordingsorgaan namens pensioengerechtigden in gang worden gezet.

De verwachting is dat de aanpassingen in de bestuursstructuur medio 2016 zijn doorgevoerd.