Financiële positie Pensioenfonds Hoogovens

20 Apr

Financiële positie Pensioenfonds Hoogovens

Eind 2016 bedroeg de beleidsdekkingsgraad van Pensioenfonds Hoogovens 101,3%. Dit is onder het wettelijk vereiste niveau en daarom heeft het pensioenfonds opnieuw een herstelplan ingediend.

Eind 2016 bedroeg de beleidsdekkingsgraad van het pensioenfonds 101,3%. Als de beleidsdekkingsgraad van een pensioenfonds onder het wettelijk vereiste niveau ligt, dan moet dat pensioenfonds een herstelplan indienen. Voor Pensioenfonds Hoogovens is dit niveau een dekkingsgraad van ongeveer 121%. Omdat de beleidsdekkingsgraad onder dit niveau ligt, heeft het pensioenfonds opnieuw een herstelplan ingediend.

Het was niet nodig om in het herstelplan 2017 extra maatregelen op te nemen ten opzichte van het herstelplan dat vorig jaar is ingediend. Maar de huidige financiële positie zorgt er wel voor dat de pensioenen en opgebouwde pensioenaanspraken in 2017 waarschijnlijk weer niet worden verhoogd (indexatie). Eind 2016 was de indexatieachterstand voor pensioengerechtigden 13,61% en voor werkenden 13,51%. Vanaf een beleidsdekkingsgraad van 110% zijn gedeeltelijke verhogingen mogelijk. Om dat te realiseren moet de actuele dekkingsgraad zich herstellen.

Herstelplan

Zolang de beleidsdekkingsgraad onder het vereiste niveau ligt moeten we elk jaar met een herstelplan bij De Nederlandsche Bank (DNB) aantonen dat de beleidsdekkingsgraad binnen 10 jaar naar het vereiste niveau kan groeien. Recent heeft Pensioenfonds Hoogovens daarom het nieuwe herstelplan voor 2017 ter goedkeuring ingediend bij DNB. Volgens het ingediende herstelplan wordt eind 2020 het vereiste niveau van de beleidsdekkingsgraad bereikt. Gedeeltelijke indexatie kan plaatsvinden in 2019 terwijl er weer volledig kan worden geïndexeerd in 2022.

Het herstelplan is gebaseerd op schattingen gemaakt met een model en heeft geen voorspellende waarde. Het belang ervan is wel dat doorgerekend kan worden of een pensioenfonds op basis van de actuele financiële positie (dekkingsgraad), de gemiddeld te verwachten rendementen en het huidige beleggingsbeleid voldoende herstelvermogen heeft om op termijn weer verhogingen te kunnen toekennen. De maatregelen en grenzen in het herstelplan gelden alleen voor het dit jaar ingediende herstelplan. Begin 2018 bekijken we, als de financiële positie niet is verbeterd, of er aanvullende maatregelen nodig zijn. In het uiterste geval kunnen de pensioenen worden gekort (verlaagd). Indien een korting nodig is dan mogen we deze uitsmeren over een periode van 10 jaar.
Het verlagen van de pensioenen komt echter pas in zicht wanneer de actuele dekkingsgraad lager is dan 89% per eind 2017.

Als voorbeeld: bedraagt eind 2017 de actuele dekkingsgraad 87% dan zou er een korting van 2% doorgevoerd moeten worden die uitgesmeerd mag worden over 10 jaar. In dit voorbeeld betekent dat een korting van 0,2% in 2018.

De komende vijf jaar verwacht Pensioenfonds Hoogovens dat de pensioenen met ongeveer de helft van de loon- en prijsinflatie kunnen worden verhoogd. Maar er is ook een kleine kans dat de pensioenen in de komende vijf jaar moeten worden verlaagd.