Onderzoek: Hoe denkt u over beleggen en risico’s?

08 Mei

Onderzoek: Hoe denkt u over beleggen en risico’s?

Uw mening telt! Doe daarom mee met ons onderzoek en vul vanaf 9 mei 2023 de online vragenlijst in.

Het nieuwe pensioenstelsel brengt veranderingen met zich mee. De Tweede Kamer heeft al ingestemd met de nieuwe pensioenwet en naar verwachting doet de Eerste Kamer dat ook nog in 2023. Daarna gaat de nieuwe wet in en krijgen we een nieuwe pensioenregeling. Ter voorbereiding op het nieuwe pensioenstelsel willen wij graag weten hoe u denkt over beleggen en risico’s. Doe daarom mee met ons onderzoek.

Waarom wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Uiterlijk 1 januari 2027 moet de nieuwe pensioenregeling worden ingevoerd. Dat lijkt nog ver weg, maar we zijn al druk bezig met de voorbereidingen. Zo kijken we bijvoorbeeld alvast naar hoe we willen beleggen. Daarbij hebben we uw hulp nodig. Daarom vragen wij u in een online vragenlijst hoe u denkt over beleggen en de risico’s die daarbij komen kijken.

Hoe kan ik meedoen?

U ontvangt vanaf 9 mei 2023 een (digitale) uitnodiging met een link om naar de vragenlijst te gaan. Door de vragenlijst in te vullen krijgen wij zicht op de risicobereidheid van onze actieve deelnemers en gepensioneerde deelnemers. We nemen de uitkomsten dan mee bij opstellen van ons beleggingsbeleid. U kunt de vragenlijst vanaf 9 tot en met 28 mei 2023 invullen. Het invullen duurt ongeveer 8 minuten.

Zijn de vragen moeilijk?

U kunt geen foute antwoorden geven. Het gaat om uw eigen voorkeuren. Ook als u geen ervaring heeft met beleggen kunt u meedoen aan het onderzoek. Hieronder ziet u een voorbeeld van een vraag met daaronder een toelichting.

Elke cirkel toont een scenario. U kiest in de vragenlijst de cirkel die uw voorkeur heeft. De witte helft van de cirkel is het netto maandinkomen in het slechte scenario (slecht beleggingsrendement). De grijze helft het netto maandinkomen in het goede scenario (goed beleggingsrendement).

Uw gegevens zijn veilig

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Ipsos, een onafhankelijk onderzoeksbureau. Ipsos is verplicht om vertrouwelijk met uw persoonlijke gegevens om te gaan. Uw gegevens worden niet verstrekt aan derden of gebruikt voor commerciële doeleinden. U bent volledig anoniem, uit de resultaten is niet af te leiden wie de vragen heeft ingevuld. Ipsos maakt geen gebruik van de software die onlangs bij andere organisaties heeft geleid tot datalekken.